top of page

Keten Zamanı Geldi


Mayıs ayına geldik hala ilkbaharı tam olarak yaşayamadık malumunuz. Ama önümüz yaz. Yaz demek deniz, kum, güneş ve keten demek. Yavaştan geliyor keten zamanı..


Son yıllarda keten kumaştan yapılan her şey çok popülerleşti. Tabi bunda ünlü markaların koleksiyonlarında bolca keteni kullanmasının etkisi büyük. Son 3-5 senedir kült olmasına rağmen aslında ketenin tarihi çok eskilere dayanır. M.Ö 4.yy desem? Mısır’ da mezarların duvarında keten yetiştiriciliğine dair resimler bulunmuştur. Hatta 2013 yılında Çatalhöyük kazısında bulunan bir kumaş parçası, dünyanın en eski keteni olarak kayıtlara geçmiştir. Keten, binlerce yıldır şıklığın ve zarafetin göstergesi olarak günümüze kadar gelmiştir.


Keten kumaş, bilinenin aksine son derece dayanıklı bir kumaştır. İpeği andıran hafifliği ve inceliği yüzünden eski çağlarda şairler keteni ‘dokunmuş hava’ ya benzetmişlerdir. Ketenin yumuşak bir yapısı vardır, tüylenme yapmaz. Hava alabilen bir kumaştır. Isıya dayanıklıdır ve iyi bakıldığında çabuk yıpranmaz.



*Hardal Keten Çanta



Keten Hakkında Şaşırtıcı Bilgiler


* Sürdürülebilir ve doğal bir kumaştır. Cildi tahriş etmez.

* Keten kumaş dayanıklıdır. Bir kumaşın lifleri ne kadar güçlüyse, kumaş yapısı da o kadar sağlam olur. Ve keten, dünyanın en güçlü doğal liflerinden biridir.

* Ülkemizde sadece yazları tercih edilse de , aslında hava alan bir yapısı olduğu için dört mevsim rahatlıkla kullanılabilir.

* Elde soğuk suda veya makinenin hassas programında soğuk su ile yıkanmalıdır.

* Bir kumaşın lifleri ne kadar güçlüyse, kumaş yapısı da o kadar sağlam ve dayanıklı olur. Keten, dünyanın en güçlü doğal liflerinden biridir.

* Güneş ışığından etkilenmez, rengi solmaz.

* Toz çekmeyen, toz tutmayan bir kumaş türüdür.

* Keten kullandıkça güzelleşen ve yumuşayan bir kumaştır.



Tabi tüm bu özellikler %100 keten kumaş için geçerlidir. İçine pamuk veya polyester karışım olan ketenlerde geçerli değildir. Zaten o kumaşlara keten demekte doğru olmaz. O halde size bir ipucu vermek isteriz; Elinizdeki keten kumaşın %100 keten olduğunu anlamak için, elinizle kumaşı buruşturmanız yeterli. Eğer kumaş kırışıyorsa %100 ketendir. Kırışmıyorsa içinde mutlaka karışım iplik vardır.






Ketenin doğal ve zamansız bir kumaş olması, iyi bakıldığı takdirde uzun yıllar rahatlıkla kullanılabilir yani sürdürülebilir olması bizim de koleksiyonumuzun ana parçası olmasını sağladı.

Havaların ısınmasıyla, bahar çiçeklerinin canlı renkleriyle yaz stilimizi tamamlayan parça olan çantamız tabi ki ketenden başkası olamazdı. Tüm gün cildimize temas eden kumaş hem sağlıklı hem hafif olmalıyken stilimizi de şıklığı ile tamamlamalıydı. İşte bapubags keten çantalar böyle bir arayıştayken ortaya çıktı.

Yaz mevsiminin hafifliğini keten ile, canlı renklerin enerjisini ise iç astarların zıt renkleri ile tamamlamaya çalıştık. İçindeki gözler sayesinde çanta içinde eşya arama sürenizi %50 azaltacağımızı düşünüyoruz 😊

İsterseniz tek çanta olarak isterseniz katlayıp yanınızda taşıyabileceğiniz ve ihtiyaç halinde açıp kullandığınız shopping bag olarak ya da şık bir anne çantası olarak rahatlıkla kullanabilirsiniz. Seçim sizin...


Sizde ketenin büyüsüne kapıldıysanız aramıza hoş geldiniz!


Daha fazlası için Keten çantalarımızı ziyaret etmeyi unutmayın.


Sevgiler,

Ayşegül







19 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page