top of page

Deri Çanta nasıl temizlenir?

Deri çantalar, modanın klasik parçalarından biri olarak yıllardır kadın ve erkeklerin gardıroplarında önemli bir yer tutuyor.  Kombinleri şıklığıyla tamamlıyor. Hepimizin ananesinden/babanesinden kalan vintage deri bir çantası vardır mutlaka diye düşünüyorum. İyi bakıldığı takdirde uzun yıllar sapasağlam kalan bu deri eşyaları nasıl temizleriz, bakımını nasıl yapmalıyız, uzun yıllar şekli bozulmadan nasıl saklarız gibi sorulara cevap vermeye çalışacağız.













Deri çanta bakımı diğer çantalara göre farklı ve meşakkatlidir. Çünkü deri çanta bakımı hassastır ve sabır gerektirir. Diğer çantalar yıkanarak temizlenebilirken deri çantalar su ile temas etmemelidir. Yıkama kesinlikle yapılmamalıdır. Aksi takdirde deri zarar görür ve kullanılamaz hale gelir. Derinin yapısına uygun temizlik yapıldığında ilk gün ki haline gelmesi mümkündür. Peki deri çanta nasıl temizlenir?


Her şey gibi deri çantamızın da kirlenmesi çok normal. Burada önemli olan lekeyi bekletmeden hemen temizleme işlemine başlamak. Temizlik işlemi için ise ılık su içerisine ellerimizi yıkamada kullandığımız  sıvı sabundan az miktarda eklenmelidir. Bu sabun, derideki lekelerin çıkmasına olanak sağladığı gibi dezenfekte olmasını da sağlayacaktır. Temiz bir bez, bu suya yavaş yavaş batırılmalı ve iyice sıkılmalıdır. Ardından çantanın lekeli kısımları  başta olmak üzere her kısmı nazikçe  silinmelidir.

Çantadaki tüm lekeler çıkana kadar bu işlem uygulanır. Daha sonra kurutma aşamasına geçilerek kuru bir bez tercih edilmelidir. Bu işlemler sayesinde deri çanta temizlenir ve ömrü uzatılmış olur.


Deri çanta yıkanır mı?

Deri çanta veya deri bir kemer veya deri ceket hiç fark etmez,  asla makinede yıkanmamalıdır. Aşırı su ve sıcaklıkta derinin yapısı bozulur ve deri eşyamıza veda etmiş oluruz.


Deri çanta ıslak mendille silinir mi?

Biz Türkler ıslak mendil kullanmayı çok seviyoruz : ) Hatta ıslak mendili şu sıralamayla kullanırız; önce yüzümüzü şöyle bir sileriz serinleriz sonra elimizi ıslak mendille temizleriz ve en son ayakkabımızı temizler, çöpe atarız. Bu sıralamaya çanta koymadık fark ettiyseniz. Çünkü ıslak mendil içindeki kimyasallar deri çantamızın yapısını bozacağından, deri çantamızı ıslak mendil ile silmemeliyiz.


Deri çanta bakımı nasıl yapılır?

Uzun yıllar deri çantamızı/ eşyamızı ilk gün gibi kullanmak istiyorsak ara ara bakımlarını yapmalıyız. Deri çantamızı 1-2 ayda bir vazelin ile yumuşak bir bez yardımıyla tamamını ovmalıyız. Bu işlem, deri çantamızın parlamasını sağlayacak ve yenileyecek.












Deri çanta nasıl korunur?

Deri çantanızı kullanmadığınız zamanlarda doğru bir şekilde saklamak, derinin bozulmasını önler. Çantanızı kuru, serin ve doğrudan güneş ışığı almayan bir yerde saklamalısınız. Deri çantaların formunun bozulmaması için dikey saklama yapmalıyız. Yatay saklarsak kalıbını bozabiliriz ve derisini deforme edebiliriz. O yüzden dikey saklama yapmak önemlidir. İçini buruşturulmuş, hacimli kağıtlar veya yastıklar ile desteklemeliyiz. Ayrıca toz tutmaması için koruyucu bir kılıfta saklanması daha sağlıklı olur.



Deri çantalar hakkında tüm soruları cevaplamaya çalıştık. Umarım bu bilgiler doğrultusunda bir çok deri çantamız hayata tutunacak :)


Çok sevgiler,

Ayşegül




13 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page